Tagi

, , , , ,


Hobbit_holes_reflected_in_water

Source: Wikipedia, @השואה

Kolejny odcinek miniaturkowych inspiracji, tym razem bajkowy, a raczej baśniowy, gdyż przenosimy się do Shire, a dokładniej Bag End w Hobbitonie. Fani Tolkiena i filmów Petera Jacksona na pewno wiedzą, kto tam mieszkał. Odwiedzimy dziś mini norkę Hobbita.


Another episode of miniature inspirations will be a fairy one. We are going to Shire, and to be more specific, to Bag End in Hobbiton. Tolkien fans are obviously sure, who lived there. Today we are going to visit a miniature Hobbit’s hole.

800px-Cul_de_Sac

Filmowa scenografia, movie scenography, Source: @Adrienlemao, Wikipedia

Autor Hobbita pisał tak o jego domku:

„W pewnej norze ziemnej mieszkał sobie pewien hobbit. Nie była to szkaradna, brudna, wilgotna nora, rojąca się od robaków i cuchnąca błotem, ani też sucha, naga, piaszczysta nora bez stołka, na którym by można usiąść, i bez dobrze zaopatrzonej spiżarni; była to nora hobbita, to znaczy: nora z wygodami. Miała drzwi doskonale okrągłe jak okienko okrętowe, pomalowane na zielono, z lśniącą, żółtą mosiężną klamką, sterczącą dokładnie pośrodku. Drzwi prowadziły do hallu, który miał kształt rury i wyglądał jak tunel: był to bardzo wygodny tunel, nie zadymiony, z boazerią na ścianach i chodnikiem na kafelkowej podłodze; nie brakowało tu politurowanych krzeseł ani mnóstwa wieszaków na kapelusze i płaszcze, bo hobbit bardzo lubił gości. Tunel wił się w skrętach, wił się i wił, wdrążając się głęboko, choć wcale nie prostą drogą, we wnętrze pagórka — a raczej: Pagórka, bo tak go nazywano w promieniu wielu mil — a mnóstwo okrągłych drzwiczek otwierało się to po jednej, to po drugiej jego stronie. Hobbici nie uznają schodów. Sypialnie, łazienki, piwnice, spiżarnie (mnóstwo spiżarni!), garderoby (hobbit miał kilka pokoi przeznaczonych wyłącznie na ubrania), kuchnie, jadalnie — wszystko mieściło się na tym samym piętrze, a nawet wzdłuż tego samego korytarza. Najparadniejsze pokoje znajdowały się z lewej strony, (patrząc od wejścia), ponieważ tylko te miały okna, głęboko osadzone, okrągłe okna z widokiem na ogród, a dalej na łąki zbiegające w dół ku rzece.

Przekład: Maria Skibniewska


Hobbit’s author wrote about this place:

„In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat; it was a hobbit-hole, and that means comfort. It had a perfectly round door like a porthole, painted green, with a shiny yellow brass knob in the exact middle. The door opened on to a tube-shaped hall like a tunnel: a very comfortable tunnel without smoke, with panelled walls, and floors tiled and carpeted, provided with polished chairs, and lots and lots of pegs for hats and coatsthe hobbit was fond of visitors. The tunnel wound on and on, going fairly but not quite straight into the side of the hillThe Hill, as all the people for many miles round called itand many little round doors opened out of it, first on one side and then on another. No going upstairs for the hobbit: bedrooms, bathrooms, cellars, pantries (lots of these), wardrobes (he had whole rooms devoted to clothes), kitchens, dining-rooms, all were on the same floor, and indeed on the same passage. The best rooms were all on the left-hand side (going in), for these were the only ones to have windows, deep-set round windows looking over.”

Hobbiton,_New_Zealand

Source: Wikipedia,@Ashton29

Tyle gwoli wstępu, autorką miniaturowej wersji tego architektonicznego dziwu jest miniaturzystka Maddie Chambers, której blog znajduje się po lewej stronie w zakładce Obserwowane. Autorka reprodukcji wzorowała się głównie na filmie „Władca Pierścieni”, bo domek powstał jeszcze zanim Hobbit trafił na ekrany. Jak wiadomo obraz jest wart więcej niż tysiąc słów, więc zapraszam do galerii:


The author of a miniature version project is Maddie Chambers, her blog can be found in the list of blogs that I follow on the left. She took the main idea from the movie „Lord of the Rings”, because Hobbit trillogy hadn’t been filmed yet. A picture is worth a thousand words, so let’s look clesely at the mini house:

112

Kliknij, by przejść do galerii. Click on the photo to enter gallery. Source, Źródło: https://madshobbithole.wordpress.com/

A jeśli bardziej interesuje was proces tworzenia, kliknijcie w ten link.

Click on above mentioned link if you are more interested in the background of making the project.

Hobbiton_mill_and_double-arched_bridge

Wikipedia, @השואה

Reklamy